google-site-verification=wajE1cvLB16p6LN97mxzXkiuEIp9mkIcxD9rm_dyZKk

עייפות, ערנות מה ההבדלים?

עייפות

עייפות, ערנות מה ההבדלים?

כמעט לכל יצור חי ובפרט לבני אדם יש מגונגים טבעיים שמורים לו מתי להיות עייף או ערני.
במאמר זה ארצה לכתוב על ההבדלים בין עייפות לערנות, שהם דבר והיפוכו.
עייפות אכן תופעה מאוד שחיכה – 20% מהאוכלוסייה סובל מעייפות ממושכת המפריעה לתפקוד.
לעומת זאת, עוררות היא מצב של חוסר עייפות פיזית ומנטלית. בשל כך מופעלות מספר מערכות קריטיות לאשר מביאות למצב של דריכות חושית ונכונות להגיב. רמת העוררות הכללית עלולה להשפיע על הזיכרון בעבודה, אשר נפגעים ממצבים של עייפות ולחץ.

סיבות אופציונאליות לעייפות

  1. אנמיה, זיהום כרוני וסרטן.
  2. סוכרת.
  3. דלקת שרירים כרוניים, טרשת נפוצה.
  4. מחלת לב כרונית.
  5. מחלת לב כרונית.
  6. מצבים פסיכולוגיים הגורמים לדחק כגון שכול.
  7. מצבי דחק סוציאליים כמו בעיות במקום העבודה.
עייפות

גורמים המחמירים עייפות

חוסר פעילות ספורטיבית, אירועי דחק מתמשכים סוציאליים או פסיכולוגים והפרעות שינה.

מה הקשר בין עייפות לבעיות נפשיות?

עייפות היא תלונה מרכזית של הרבה הפרעות פסיכיאטריות. התלונות יכולות להגיע כי ההפרעה מפעילה טריגרים שמתבטאים דרך עייפות כי הגוף "נלחם" מנטלית.
ודווקא לא מפתיע אותי זה תלונות על תרופות פסיכיאטריות שגורמים לישנוניות כמו – סורוקוול (במקרה שלי זה עוזר לי להירדם. למטופלים אחרים זה משמש רק להמציא להרגעה).

למרות זאת, אצל שיעור ניכר מהחולים שמתלוננים על עייפות לא נמצה סיבה פסיכיאטרית. למרות התוצאות האלו, ככל שהעייפות יותר חמורה, וככל שמתלוות אליה תלונות לא מוסברות, כך הסבירות של אבחנת דיכאון או מחלת נפש גדולה יותר.

אבחנות הקשורות לעייפות הן:

  1. דיכאון – עייפות המלווה באובדן עניין והנאה מרמזת על דיכאון.
  2. חרדה והתקפי פאניקה.
  3. הפרעת אכילה.
  4. סמים.
  5. סומטיזציה – תלונות גופניות ללא ממצא פיזי המסביר אות.

איך מתבטא אצלי עניין הערנות ועייפות

בתחילת 2017 נכנסתי למשבר מאוד עמוק בחיי, והרגשתי שבשנים האחרונות אני נאבקת לקבל את זכויותיי כמתמודדת נפש.

החל מאותה השנה התחלתי לסבול מבעיות שינה מאוד חמורות בגלל פוסט טראומה שהתפוצצה לאחר כמה שנים שהיא הודחקה.
השינה שלי הדרדרה בעקבות הסיוטים שהחלו להופיע וכלל התופעות שלהם.

התחלתי לחפש פתרון לבעיה כי היה לי ברור שללא שינה סידרה אני בדרך הנכונה לאבד את זה. נורא נלחצתי והתחלתי לנסות לעייף את הגוף פיזית ולטול כדורי שינה טבעיים. הכדורים עזרו ללילה שתיים, ומאז כלום. חזרתי לאותו מבוי סתום.

עייפות

במקביל הלכתי לשני פסיכיאטרים על מנת לקבל עזרה כלשהי. הפסיכיאטרית הראשונה טעתה עם הכדורים שהיא נתנה לי והמצב שלי החמיר (קיבלתי ציפרלקס).
במהלך הזמן התחלתי להיות מטופלת אצל פסיכיאטר אחר שדייק עם הטיפול התרופתי וזה מאוד תרם לאיזוני.

היה לי ברור שאני לא אוכל לישון טוב מבלי להיות בטיפול שיחתי, לכן שילבתי ביניהם ותודות לכך היום אני יותר מאוזנת מבחינת השינה, אבל בהחלט עדיין נלחמת!

התחלתי לחפש פתרון לבעיה כי היה לי ברור שללא שינה סידרה אני בדרך הנכונה לאבד את זה

ערנות – מה? כמה ואיך?

ככל שהאדם יותר ערני יותר קל לדברים כפי שהם, כך הוא יותר מצליח ויותר מיומן לקלוט דברים.

ערנות יכולה לחסוך לו סבל של טעויות מיותרת משום שרמת קבלת ההחלטות טובה יותר.

לא פשוט לשמר את ערנותנו במהלך היום משום שלאורך כל היום בני האדם מוציאים אנרגיה בתחומיי היומיום והקריירה. בעת המודרני לחץ נהיה שם נרדף לכל המחלות בעת המודרנית. לכן חשוב לשמר את רמת הערנות באופן טבעי ולא ללכת לגורמים שרק מקצרי דרכים.
כל הדרכים שאני מציינת כאן מייצגים גם את הניסיון שאני רוצה לחלוק איתכם – הקהל שלי!!

ערנות היא ההפך הגמור מעייפות, וכמו שיש דרכים לעודד עייפות בגוף, יש גם דרכים לשמור על ערנות.

דרכים לשמור על ערנות:

  1.  להקפיד על פעילות ביום ושינה בלילה – החיים המודרניים מביאים לצמצום הקשר עם הטבע, ואנחנו כבר לא הולכים לישון עם עלות הירח או מתעוררים עם עליית החמה. לכן, חשוב להקפיד לא ללכת לישון מאוחר מידי – ללכת לישון לפני השעה 12 בלילה, ולשמור על שעות שינה קבועות. חשוב לתכנן את היום כך שלקראת אחר הצהריים או הערב תבצעו משימות שדורשות מכם פחות מאמץ וריכוז. את פגישות העבודה, מטלות הלימודים ואת המשימות שמצריכות ריכוז כדי לתכנון בוקר.
  1.  היו קשובים לגוף שלכם – זהו ערך סופר חשוב עבורי! במצב של קושי בריכוז או עצבנות חשוב להקשיב לגופנו ולזהות ממה נובע הקושי. לעיתים התבוננות עצמית תאפשר להגיע לתובנה כי משהו אחר מפריע למשל, עייפות הנובעת מחסור בשעות שינה.
  1. להקפיד על תזונה מאוזנת – אחרי ארוחות חג גדולות, חזרו לתזונה השגרתית. במהלך יום העבודה או כשאנחנו עסוקים אנו פשוט שוכחים לאכול, ופעמים רבות תחושת העייפות יכולה להעיד על רעב.
    מומלץ להימנע מאכילה מוגברת של סוכר אשר מתפרק מהר בגוף, וזה יוצר של עלייה מהירה של אנרגיה שגם דועכת במהירות ויוצרת עייפות.
  1. שתו מים – קחו איתכם בקבוק מים לעבודה, מלאו אותו בבוקר ושתו מים לאורך היום. מחסור בשתייה יכולה להוביל לעייפות ולמצבים של חוסר ריכוז. לפעמים כל מה שצריך הוא כוס מים אחת כדי להרגיש רעננים.
  1. הסחת דעת – יוצא לכם שאתם כותבים מסמך או מייל "ונאבקים" כדי להתרכז? לעיתים עצם המלחמה להתרכז או להשלים פעילות מעייף וגוזל אנרגיה רבה. בעוד שאם נשאיר אותה לזמן אחר יהיה יותר קל להתמודד איתה.
    אז אם קיבלתם משימה שמעכבת אתכם וקשה לכם לקדם, כדי לשקול לקחת הפסקה ולחזור למשימה שעזבתם מאוחר יותר ובכוחות חדשים.

כל הדרכים שאני מציינת כאן מייצגים גם את הניסיון שאני רוצה לחלוק איתכם – הקהל שלי!!

עייפות
  1.  קומו מהכיסא! –  ישיבה ארוכה יוצרת לעיתים תחושת תקיעות או עייפות. הצעה שלי? קומו מהכיסא! עזרו לדם לזרום, וכך למחשבות להתרענן. אם אתם חשים עייפות או לא מרוכזים במהלך יום עבודה או הלימודים. צאו להפסקה קצרה ובמידת האפשר צאו החוצה לצעידה קצרה.
  1. תרגלו ריכוז ומדיטציה – אם אתם יכולים קחו לכם דקה או שתיים לנשימה, להרפיה ולהתבוננות באמצעות ריכוז ומדיטציה. המדיטציה תוכל לאפשר לכם להרפות את הגוף ואת המחשבות, ולחזור לפעילות העבודה דקה או שתיים שאתם רעננים. אם ברצונכם לשלוש בטכניקת המדיטציה זה הזמן ללמוד אותה ולתרגל.
  1. לקחת נשימה – לקיחת כמה נשימות עמוקות והחדירו חמצן לגוף. קחו לכם דקה לעשר נשימות איטיות אשר יעזרו לכם להרגיש מלאי אנרגיה ומרוכזים יותר.
  1. לשמוע מוזיקה ולרקוד – אם אתם יכולים, הקשיבו למוזיקה שאתם אוהבים לכמה דקות ואפילו קומו לרקוד. לאחר מכן תוכלו לחזור במרץ מחודש.

הרשמו לניוזלטר שלנו ותקבלו ישירות למייל את כל ההנחות והמבצעים הכי שווים!