אחת ולתמיד: האם מתמודדי נפש, בעלי תעודת נכות, זכאים לקצבת דיור?
מתמודדי נפש, הנקראים גם מתמודדי הנכות השקופה, המחזיקים בתעודת נכה ובסף תנאים משתנה זכאים לקבל סל שיקום ובתוכו ישנה הזכות לזכאות של קצבת דיור ממשרד השיכון והבינוי, וזאת ללא קשר לקצבה הכללית החודשית שלה הם זכאים בלי קשר. מאמר זה יעשה לכם סדר בין הקצבאות ומי זכאי לה ומי לא. בואו נתחיל!
מהי קבצת נכות כללית?
קצבת נכות כללית הינה קצבה חודשית המשולמת למי שאינו יכול לעבוד בגלל נכות גופנית, שכלית או נפשית. היכולת שלהם לעבוד ולכלכל את עצמם נפגע לפחות ב-50% וגם לעקרת בית שהיכולת התפקודית שלה נפגעה ב-50% גם.
דרגת הקושי נקבעת ע"י ועדה רפואית אשר בה תתקבל ההחלטה על אחוזי הנכות הרפואית. כל התהליך של הועדה וקבלת הקבצה אינו קל, ומצריך הרבה מאוד טפסים רפואיים אשר יאששו את מה שאתם אומרים. זה גם יכול להגדיל את הסיכוי גבוה שהקבצה תאושר לכם.
מהו הסכום החודשי של קצבת נכות לפי דרגת אי הכושר שנקבע:
- דרגה מלאה (100% או 75%) – קצבה חודשית מלאה בסך 3,700 ₪.
- דרגה חלקית בשיעור 74% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,522 ₪.
- דרגה חלקית בשיעור 65% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,273 ₪.
- דרגה חלקית בשיעור 60% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,135 ₪.
תהליך קבלת נכות כללית
- הכנת טפסים לקראת הגשת התביעה – את הדפים המדוייקים תוכלו למצוא בעמוד הזה.
- הגשת הטפסים במסלול הרגיל או למהיר למקרים דחופים.
- קביעת תאריך ולעדה רפואית
- קביעת דרגת אי כושר וקבלת התשובה בדואר או בהודעה מסרון לנייד שלכם.
- אם התשובה החיובית בררו מהן הזכויות שלכם.
- במידה ואתם לא מרוצים מהחלטת הועדה תוכלו להגיש ערעור.
אילו טפסים מתמודדי נפש צריכים לספק?
מתמודדי נפש זקוקים לשני טפסים שעליהם להציג לוועדה הרפואית, והם:
- טפסי מעקב טיפולים אצל פסיכיאטר – פסיכיאטר הוא הרופא המוסמך לטיפול באנשים אשר סובלים מבעיות נפשיות. הם אמונים על מתן חוות דעת על מצב המטופל, מתן הטיפול התרופתי במידה וצריך ומתן הפנייה לטיפול שיחתי. לכן, עליכם לשמור את דוחות המעקב של כל ביקור שהייתם אצל הפסיכיאטר המטפל בכם.
- טפסי מעקב מגורמים של טיפולים שיחתיים – כיום בעידן המודרני ישנם לא מעט טיפולים שיחתיים המתאימים לכל מיני הפרעות או מחלות נפש כמו: טיפולים פסיכולוגים הקלאסיים, טיפולי פסיכותרפיה, טיפולים קצרי טווח (כמו: CBT, DBT ועוד), טיפולים ספציפיים לפוסט טראומה כמו: EMDR ועוד. במידה ואתם מטופלים באחד או יותר מהטיפולים שפירטנו עליכם להכין דו"ח לקראת הועדה שאתם הולכים לעבור שיגבה את המצב הנוכחי שלכם ויספר לוועדה הרפואית את הסיבות למה כן לאשר לכם את הנכות.
מי זכאי לקבל סיוע בשכר דירה?
במידה ואתם מוגדרים בסטטוס חסר דירה, ממצים את כושר השתכרות או מקבלים קצבת נכות כללית מביטוח לאומי אתם יכולים לבדוק האם את זכאים לקבל סיוע בשכר דירה (ורוב הסיכויים שכן מגיע לכם). מאמר זה יתמקד במה שמגיע למתמודדי הנפש, המוגדרים תחת הקטגוריה של קבצה כללית.
במידה ואתם מתמודדי נפש עם זכאות לקצבת נכות כללית ואתם חיים לבד, עם בני זוג או כמשפחה, ויש לכם מעל 75% אובדן כושר עבודה אתם רשאים להגיש בקשה לעזרה בשכר הדירה ממשרד הבינוי והשיכון. אני הגשתי את הטפסים שלי דרך חברה בשם מגער אלונים.
חברה זו מעמידה עבורכם טפסים דיגיטליים שנשלחים ישירות לפקידים של משרד בינוי ושיכון. כל מה שעליכם לעשות הוא למלא את הטפסים + להביא צילום של חוזה השכירות ולשלוח התשובה לסיוע יכולה להתעכב עקב הבירוקרטיה הרבה שיש.
להלן הטפסים שעליכם להגיש:
- הצהרה לצורך חידוש בקשה לסיוע בדיור
- הצהרה בדבר קיום חוזה שכירות – בתוקף לצורך קבלת כספי סיוע בשכר דירה
סכום הקצבה שמוענקת לשכר דירה
הקצבה שכל נכה שבקשתו אושרה זכאי לקבל 770 או קצת יותר (בהתאם עם אתם גרים לבד, עם בן או בת זוג ואו עם ילדים). כאשר אני קיבלתי בכל חודש 770 שקל זה היה נחמד, אבל לא מספיק בכלל לכלום. הסכום המזערי שנקרא "סיוע בשכר דירה" כיום בגלל יוקר המחיה לא מספיק אפילו לסל קניות של משפחה עמידה או משפחה נזקקת וזה מאוד עצוב שהגיענו למצב שהמדינה לא עוזרת לנכים שלה מכל הסוגים ולא רק מתמודדי נפש שמתמודדים עם קשיים לא פחות קשים מנכות פיזית או שכלית.
בתאריך 18.07.22 עליתי לשידור חי בתחנת גל"צ בתוכנית ששמה הכל יהיה בסדר לראיון קצר על מצב הקצבאות ואיך המדינה מזניחה את הנכים שלה, שתרמו לא פחות מאזרחים אחרים מן השורה.
בשנת 2019 בג"צ פסק לטובת מתמודדים על העלאת קבצת הסיוע של שכר הדירה אמור לעלות עד לתאריך 31.07.21. הפיסקה קבעה כי מי שגר בהוסטל יקבל הגדלה של 100 ₪ , ומי שחי בדירה שכורה יקבל 230 ₪. מאז לא התבצע דבר בעניין, ומי שאמון על העברת הכסף הינו משרד הבריאות, שכבר הקצה תקציב ייעודי להעברת הכסף לסיוע, אך עד היום לא חשבו על מנגנון כיצד להעביר את ההגדלה למתמודדים, ולבינתיים הם מי שנפגע הכי הרבה !
עזרו לי להפציץ את הבשורה הזו ואולי ביחד נצליח לייצר מחאה ענקית שתזיז את משרדי הממשלה לטובת מי שבאמת זקוק לכסף הזה!